A sorozatgyilkos elnök PDF Nyomtatás E-mail
IWIWTwitterLinkter.huFacebookMyspace bookmark
Írta: Loup   
2011. április 21. csütörtök, 14:54

“Some people are just too interesting to kill.”

(“Néhány ember túl érdekes ahhoz, hogy megöljék őket.”)

- Seth Grahame-Smith

 

 

Amerika egyik leghíresebb elnöke, Abraham Lincoln volt, akit minden amerikai állampolgár büszkén emleget. Kevés olyan figura van az Egyesült Államok történelmében, akiről elmondható a kollektív népszerűség, és ha még az is kiderül, hogy kedvenc elnökük titkon vámpírok ellen küzdött, biztosak lehetünk abban, hogy egy emlékezetes művet tarthatunk a kezünkben.

 

 

Seth Grahame-Smith amerikai író, producer, és forgatókönyvíró, Magyarországon talán a Büszkeség és Balítélet meg a Zombik című műve által a legismertebb. A 2009-ben az Athenaeum 2000 könyvkiadó által publikált kötet nem egy ember figyelmét keltette fel, és hamarosan itt is a sikerlisták élére került.

Véleményem szerint nagyon elvetemültnek kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen műnek nekiessen valaki, de a rengeteg interjúból, amit vele készítettek, kiderül, hogy igazából csak ez a cím lebegett a szemei előtt, és egy röpke telefonbeszélgetés után úgy döntött, zombikkal spékeli meg Jane Austen mesterművét. Én kifejezetten örültem neki, mert ha nem teszi, soha nem olvasom el az eredeti regényt sem, és megbukom a Brit Irodalom és Kultúra előadásomon.

A rajongók bizonyára örömmel hallják azt is, hogy hamarosan mozifilm is készül belőle, Craig Gillespie rendezésében.

 

Szerencsére Grahame-Smith elvetemült ötletei nem merültek ki csupán ennyiben. 2010. március 2-án kiadta a következő bestsellerét, az Abraham Lincoln: Vampire Hunter-t. Én nagyon vártam a megjelenését, mert az író meglehetősen közvetlen és informatív a Facebook és Twitter oldalain, így szinte napi szinten posztolt valamit, hogy szinten tartsa rajongói érdeklődését.

Mikor végre kézhez kaptam a kötetet, alig győztem kivárni, hogy elkezdhessem olvasni. Kíváncsi voltam, hogy Grahame-Smith ezúttal mivel örvendezte meg az olvasóközönséget, és azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam.

A cím önmagában sokatmondó, és azt hiszem, nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a mashup-regény biográfia formájában taglalja Abraham Lincoln életét, azzal a pikáns adalékkal, hogy „lerántja a leplet” Amerika 16. elnökének vámpírvadász múltjáról.

A mű három nagyobb részből áll. Az elsőben a gyermekkorát, valamint anyja tragikus halálának körülményeit ismerhetjük meg, és bepillantást nyerhetünk abba, hogy a vérszívók miként befolyásolták Amerika politikai, valamint társadalmi életét, és történelmét. Ebben a részben ismerkedhetünk meg Henry Sturgess-szel is, aki Abe vámpírbarátja lesz.

A második részben Lincoln fiatalkoráról, és aktív vámpírvadász időszakáról olvashatunk, valamint arról, hogyan terelődött a politikai pályára.

A harmadik részben már az elnöksége kerül előtérbe, és nem szűkölködik Lincolnék családi tragédiáiban sem. A mű természetesen nem csak a politikai munkásságát mutatja be, hanem nagy hangsúlyt fektet Abe magánéletére is, ami vámpírok nélkül is meglehetősen mozgalmas volt, de így végképp lenyűgözővé válik. A halála természetesen nem maradhatott el, mind tudjuk, hogy a híres korabeli színész, John Wilkes Booth végzett vele, de azzal már kevesen vannak tisztában, hogy ez a sármos úriember sem töltött pulykán, és pitén élt.

A mű tele van Abraham „titkos naplójának” részleteivel, melyek véleményem szerint, a regény fénypontjai, és szerencsére rengeteg van belőlük.

A könyv borítója és hátlapja is nagyon ötletesre sikerült, de nem ez az egyetlen kép a műben. Rengeteg photoshoppolt, korhű fotó van közbeékelve, melyek mind Stephanie Isaacson kezét dicsérik.

A könyv filmadaptációja a tervek szerint 2012-ben kerül a mozikba, Benjamin Walker főszereplésével, és Timur Bekmambetov rendezésében.

Összességében szerintem egy nagyon is olvasható mű, és kellemes kikapcsolódást jelenthet azok számára, akik nem rökönyödnek meg, ha némiképp másként állítják be az általuk ismert, adatokon nyugvó történelmet.

Csak ajánlani tudom!

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

 

Módosítás dátuma: 2011. április 21. csütörtök, 15:00
 
IWIWTwitterLinkter.huFacebookMyspace bookmark

 
     
   
Projekt i wykonanie WEB DESIGN STUDIO