"A zombik az új vámpírok..." PDF Nyomtatás E-mail
IWIWTwitterLinkter.huFacebookMyspace bookmark
Írta: Loup   
2011. április 17. vasárnap, 15:35

 

- mondta egy kedves barátom, és egy AMC-féle The Walking Dead maraton után, teljesen egyetértettem vele.

Why are we fascinated by zombies? Perhaps because nothing is so terrifying as death come calling...”

(„Miért igéznek meg minket a zombik? Talán azért, mert semmi sem olyan ijesztő, mint a halál hívó szava…”)

Christopher Golden

A díjnyertes Christopher Golden, akinek a nevéhez megannyi horror, fantasy és thriller mű fűződik, 2010-ben mutatta be az általa szerkesztett The New Dead: A Zombie Anthology (brit kiadásban: Zombie: An Anthology of the Dead) című novellagyűjteményét.

 

 

 

 

Manapság nagyon kapósak a zombi történetek. A – többek közt - olyan alkotások, mint Seth Grahame-Smith Büszkeség és balítélet meg a zombik, Robert Kirkman The Walking Dead című képregény sorozata (amit az AMC sorozattá is adaptált), a Resident Evil, a Zombieland, a 28 nappal később, a Holtak hajnala, és még számtalan másik film, könyv, videojáték, vagy képregény, meghatározó szerepet tölt be jelenlegi pop kultúránkban. Ráadásul, a sok nyálas sztori után, - amit Stephenie Meyer, és társai hánytak ki magukból vámpírregény címszó alatt – üdítő lehet végre olyan történeteket is olvasni, melyekben a főszereplő nem esik ki a tőle megszokott „faji” sajátosságaiból, de mégis új, és szokatlan köntösben teszi.

Golden éppen ezt próbálta elérni a könyvében, és sikerült is neki. A 19 novella széles palettáját nyújtja az élő halottak világának. Találkozhatunk a Bibliából ismert történettel, de Twitter bejegyzések formátumát használó írással is. Ugyanakkor a nyomozói, poszt-apokaliptikus, szerelmi, modern hadviselési, vagy a vudu horror írások szerelmesei is találhatnak benne maguknak valót.

A 19 egyedi történet különböző, és olykor meglepő módon mutatja be a zombikat. Íme, egy kis ízelítő az egyes művekből:

John Connolly: Lazarus – Connolly Lázár feltámasztásának történetét dolgozza fel keserédes formátumban, és talán azoknak is felkelti érdeklődését, akik nem szívesen forgatják a Bibliát.

David Liss: What Maisie Knew – Egyike a legkomplexebb történeteknek. Ebben a zombikat rabszolgának tartják, és mindenféle aljamunkákat végeztetnek velük. A náci tudományoktól kezdve, a nekrofílián keresztül, a holtak gyalázásig minden megtalálható az én-narratívában, mely szerintem az egyik legjobb novella a könyvben.

Stephen R. Bissette: Copper – A Bram Stoker díjas író egy sötétebb oldalát mutatja a zombik világának, és viszonylag egyszerű, de ugyanolyan lekötő nyelvezettel írja le a katonák életét, a háborút, mint az élő holtakat is.

Tim Lebbon: In The Dust – Számomra ez volt az egyik legkedvesebb történet az összes közül. Egy meglehetősen „megszokott” sztori, melynek főszereplői egy városban rekedtek, miután karantén alá helyezték a zombi-fertőzések miatt. Minden van benne, amire szükség lehet; poszt-háborús környezet, kétségbeesett keresés, szerelem, és egy nagyon is passzoló vég.

Kelley Armstron: Life Sentence – Egy rákos, de módfelett gazdag varázsló kálváriáját mutatja be, aki minden áron életben akar maradni, és nem sajnálja sem a pénzt, sem az erőfeszítést, hogy elérje céljait.

Holly Newstein: Delice – Ez a történet főleg azoknak fog tetszeni, akik Anne Rice műveit is értékelik. Nem csak azért, mert New Orleansban játszódik, hanem nyelvezete is inkább Lestat alkotójához hasonlít. Mivel Louisianáról van szó, szinte evidens, hogy Newstein vuduval spékelje meg a bosszúról szóló novelláját.

Brian Keene: The Wind Cries Mary – Egy poszt-apokaliptikus világban játszódó szerelmes mese, ami tele van ellentétekkel, amit egy kedves narratíva tesz tökéletessé.

Jonathan Maberry: Family Business – Ez a leghosszabb novella, és bár csak rövid történetről van szó, Maberry egy egész világot épít fel benne, ahol két testvér próbálja megtalálni a helyét. Az idősebb fivér igyekszik némi értelmet verni szeleburdi öccsébe, aki hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül a történet során. Érdemes elolvasni, nem csak a testvérek miatt, hanem Maberry poszt-zombi világa részletes, és lenyűgöző.

M. B. Holmes: The Zombie Who Fell From the Sky – Humoros történet egy felbolydult kisvárosról, egy Butt Muncher (Hátsó Rágcsáló) nevű chihuahuáról, egy helyét kereső férfiről, és természetes élő halottakról. Az alapötlete nagyon jó, viszont szerintem a történetre ráférne még egy-két átdolgozás.

Derek Nikitas: My Dolly – Talán ez az egyetlen olyan novella a könyvben, amely szerintem feledhető. A történetet átszövik a bibliai apokalipszisre vonatkozó utalások, és túlságosan kihegyezi az orvosi szempontokat, amit egy fagyasztott halott szállítása, és elhelyezése igényel.

Mike Carey: Second Wind – Nekem ez a történet is nagyon tetszett, bár az elején meglehetősen vontatottnak tűnt. Egy fiatal bróker életét meséli el, aki szándékosan „zombifikálja”, majd elsáncolja magát egy régi mozi épületében, hogy zavartalanul dolgozhasson tovább az idők végezetéig. A csavar akkor következik be, amikor egy hajléktalan lány téved a „bunkerébe”, és egyszerűen nem hajlandó távozni…

Max Brooks: Closure, Limited – A Closure nevű vállalatot mutatja be, amelyik a Z világháború alatt működik, és Thomas Kiersted túl szívesen vezet körbe a hajón, melyen dolgozik. Ez sem tartozik az emlékezetesebb novellák közé, de igaz rajongóknak kétségtelenül kötelező, főleg Brooks miatt.

Aimee Bender: Among Us – Hét javarészt egymástól független történet összefűzése, amit lehet, hogy többször el kell olvasni, mielőtt levonhatnánk a következéseinket, és nem csak azért, mert nem rendelkezünk megfelelő angol kompetenciával.

Rick Hautala: Ghost Trap – Egy kisvárosi búvár hullára bukkan a tengerben, amikor homárcsapdák után kutat. Ez természetesen nem hagyja nyugodni, de mivel nem tudja felhozni azonnal, a felszínre érve nyomozni kezd, de csak zavaros, fura históriákat tálalnak fel neki a lakók, melyek hihetetlennek tűnnek.

Tad Williams: The Storm Door – Ez a lebilincselő történet Nathan Nightingale okkult nyomozó beszélgetését írja le keresztapjával. A halálos betegek meggyarapodott csodaszámba menő felépülésétől diskurálnak, és arról, hogy Nightingale hogyan kísérte buddhista ismerősét, Geshét túlvilági útján. Emlékezetes novella, mely meglepő véggel rendelkezik.

James A. Moore: Kids and Their Toys – Néhány tizenkét éves fiú talál egy zombit, és úgy döntenek, hogy házi kedvencként tartják, kínozgatják, és játszanak vele, amíg meg nem unják, és veszekedni nem kezdenek. A vége nagyon is passzol ehhez az inkább sötétebb történethez, és egyike az erősebb novelláknak.

Joe R. Landsdale: Shooting Pool – Nem értem, hogy ez a novella hogyan kapcsolódik a többihez, de olvasatja magát, és ízelítőt kaphatunk az Egyesült Államok déli részének mentalitásából, egy fiatal srác szemszögéből.

David Wellington: Weaponized – A 2019-ben játszódó történet egy Ms Flores nevű riporter útját írja le, és hogyan próbál információt szerezni a kedves közönségnek arról, hogy a hadsereg miként használja fel halottaikat a hadviselésre.

Joe Hill: Twittering from the Circus of the Dead – A végig Twitter bejegyzések formátumában leírt történet egy családi kiruccanást mesél el, mely eleinte unalmasnak tűnik, de hamar érdekessé válik, amikor a család úgy dönt, hogy megnézni a Holtak Cirkuszát. Méltó vége a kötetnek.

Nem tudok róla, hogy valamelyik kiadó tervezné-e a magyarra fordítását, és csak egyetlen novella fordításával találkoztam (Tad Williams – A Viharkapu címmel megtalálható), de szerintem középfokú angol nyelvtudással is élvezhető a mű, mert egyik történet sem használ emészthetetlen, Shakespeare korabeli nyelvezetet.

Összegségében, szerintem ez egy nagyon jól összeállított novellagyűjtemény, amit minden sci-fi vagy zombi őrültnek érdemes egyszer végiglapozni. Tény, hogy akad benne egy-két kakukktojás, de azok felett könnyedén át lehet siklani, és a jobb történeket természetesen kárpótolják a rosszabbakat.

 

Módosítás dátuma: 2011. április 17. vasárnap, 16:20
 
IWIWTwitterLinkter.huFacebookMyspace bookmark

 
     
   
Projekt i wykonanie WEB DESIGN STUDIO